ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΜΟ
O Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στήβενσον είναι γνωστός για τα έργα του «Το Nησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ» και «Η Απαγωγή». Για αυτά που δεν είναι γνωστός είναι τα δεκάδες δοκίμια και άρθρα του.
Το ανά χείρας δοκίμιο αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά κείμενα τα οποία δημοσιεύτηκαν από το 1876 έως το 1879: «Virginibus Puerisque I» («Για τις νέες & τους νέους», 1876), «Virginibus Puerisque II» (1881), «Για τον Έρωτα» (1877), «Η Ειλικρίνια στις Ανθρώπινες Σχέσεις» (1879).
Στα περισσότερα που γράφει, ο Στήβενσον παραμένει εκπληκτικά επίκαιρος 148 χρόνια μετά, κάνοντας ανατομία στη ψυχοσύνθεση ανδρών, γυναικών και καταστάσεων - έγγαμων και άγαμων. Με τρομερή μαεστρία, θα μας κάνει να σκεφτούμε γιατί παντρευτήκαμε ή γιατί δεν παντρευτήκαμε ή γιατί χωρίσαμε ή γιατί δεν χωρίσαμε ακόμα. Θα μας κάνει να στοχαστούμε για τον αληθινό έρωτα και φυσικά για το πόσο ειλικρινείς είμαστε (εάν είμαστε καθόλου) στις σχέσεις μας.
Φυσικά το βιβλίο το γράφει ένας άνδρας και αναπόφευκτα βλέπουμε την ανδρική πλευρά μόνο σε πολλά πράγματα. Ωστόσο, ο Στήβενσον είναι αρκετά ειλικρινής ώστε να παραδεχτεί ότι κάποια (πολλά;) πράγματα για τις γυναίκες δεν τα καταλαβαίνει και έτσι δεν τα αγγίζει. Τούτο δεν μειώνει διόλου την αξία που έχει το βιβλίο για τις γυναίκες.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:
«Πολλές φορές με κυριεύει απορία για το ότι τόσο πολλοί γάμοι είναι απλώς οριακά επιτυχημένοι, ενώ τόσο λίγοι αποδεικνύονται σαφώς αποτυχημένοι. Δεν καταλαβαίνω βάσει ποίας αρχής οι άνθρωποι κάνουν την επιλογή τους. Ο “έρωτας” είναι κάπως υπερβολική έκφραση για μια τέτοια χλιαρή προτίμηση. Αρκεί να κοιτάξεις τα πρόσωπα αυτών των ζευγαριών για να καταλάβεις ότι δεν ερωτεύτηκαν ποτέ, ούτε μισήθηκαν, ούτε αισθάνθηκαν κάποιο άλλο μεγάλο πάθος. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο απ’ όσους προτίθενται να περάσουν μαζί όλη τους τη ζωή χωρίς να πεθάνουν από ανία.» ~ Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στήβενσον
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
ΑΘΗΝΑ 2005
Μετάφραση:
Νάνσυ Κουβαράκου
Επιμέλεια:
Αθανάσιος Τσικουδής