ΒΙΛΑ ΛΕΒΙΔΗ


Χτισμένη το 1935, η «Βίλα Λεβίδη» - ή αλλιώς «πύργος με τα 70 δωμάτια»- είναι το μέρος που γυρίστηκαν μερικές από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ταινίες όπως «Η Αρχοντισσα και ο Αλήτης», «Το Λεβεντόπαιδο», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» κ.α. Σήμερα υπάρχει μόνο εγκατάλειψη, καταστροφή και.. πολλές ιστορίες μυστηρίου. 

 

Η χαρακτηριστική καμάρα - σήμα κατατεθέν της «Βίλας Λεβίδη» - συνδέει το συγκρότημα με έναν πύργο, που σίγουρα προϋπήρχε και ο οποίος είναι πιθανότατα οθωμανικός. Ο πύργος αυτός διατηρείται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ίδια τη βίλα. 


Η οικογένεια Λεβίδη έχει πολύ παλαιές ρίζες (τουλάχιστον από τη βυζαντινή περίοδο) και μέλη της υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις ανά εποχές. Η βίλα πέρασε στη κατοχή της, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από τον τέως βασιλιά Παύλο το 1936, περίπου ένα χρόνο μετά την αποπεράτωση της. Όμως οι θρύλοι και ιστορίες δεν τελειώνουν εδώ. 



 Για τη «Βίλα Λεβίδη» θα ακούσεις διάφορες αφηγήσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν: η μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη καταστροφή της το 1991 - την παραμονή της ημέρας πώλησης της· ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς - οι φθορές από τους «κυνηγούς» είναι εμφανείς· περιθωριακές, παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν και τους πρωταγωνιστές στην πολύκροτη υπόθεση των «σατα/στών της Παλλήνης» (1993)· β@σ@νισμοί, μαζικές εκτελέσεις και ταφές αντιστασιακών από τους ν@ζί· ο θάνατος ενός κοριτσιού μετά από πτώση στην άδεια πισίνα· κρυμμένα μηνύματα στα γκράφιτι κ.α. 


Αυτό που δεν αμφισβητείται και που σοκάρει πιο πολύ είναι το πως αφέθηκε ένα τόσο όμορφο κτίριο στη τύχη του καθώς και η ανθρώπινη καταστροφική μανία. Τελικά μάλλον είναι οι ζωντανοί που «στοιχειώνουν» τα μέρη περισσότερο από τα οποιαδήποτε «φαντάσματα»!


⛔️ Η περιήγηση στον χώρο θέλει μεγάλη προσοχή ενώ κάποια σημεία είναι άκρως επικίνδυνα και καλό είναι να αποφεύγονται.