Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΣ ΝΟΥΣ



Σε μια κατάσταση ζωής και θανάτου, όταν η αιχμή του ξίφους του έχει διασταυρωθεί με την αιχμή του ξίφους του αντιπάλου του, πού πρέπει να βάλει ο ξιφομάχος τον νου του;

Το παραπάνω είναι το πρώτο ερώτημα που θέτει το πρώτο από τα τρία δοκίμια που γράφει ένας δάσκαλος του Ζεν για να καθοδηγήσει έναν ξιφομάχο σαμουράι. Μεταξύ των άλλων ερωτήσεων που προκύπτουν στα δοκίμια είναι οι διαφορές μεταξύ του ορθού νου και του νου που βρίσκεται σε σύγχυση, το ζήτημα του τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή πολύτιμη, η φύση του ορθού νου, η βουδιστική αντίληψη περί μορφής και συνειδητότητας και το ζήτημα των χαρακτηριστικών του Πραγματικού Νου. Οι απόψεις του συγγραφέα είναι τόσο πλήρεις και περιεκτικές που κατάφεραν να υπερβούν τον θάνατο της τάξης των σαμουράι και να φτάσουν ως τις μέρες μας, ως πηγές έμπνευσης για επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων εταιρειών και ασκούμενους στη σύγχρονη εκδοχή των πολεμικών τεχνών.


Παρουσίαση από το οπισθόφυλλο: 

Το ξίφος, το οποίο εμείς στη Δύση ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μετατρέψει σε αλέτρι, και η σωστή τεχνική και αντίληψη ως προς τη χρήση του, είναι το κύριο αντικείμενο των τριών δοκιμίων που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό. Τα δοκίμια, δύο από τα οποία ήταν γράμματα σε δασκάλους της ξιφασκίας, γράφτηκαν από έναν μοναχό του Ζεν, τον Τακουάν Σόχο, ο οποίος είχε πάρει όρκο να συμβάλλει στη φώτιση και τη σωτηρία όλων των ζωντανών πλασμάτων. Η σχέση που μπορεί να είχε ένας ιερέας του Βουδισμού με ένα εργαλείο καταστροφής και με τις οδηγίες για το πώς να γίνει κάποιος πιο ικανός στη χρήση του, ίσως να μην είναι άμεσα ορατή στον Δυτικό αναγνώστη. Ωστόσο, το ξίφος, η πνευματική εξάσκηση και ο ακλόνητος νους είναι τα σημεία γύρω από τα οποία περιστρέφονται τα τρία αυτά δοκίμια.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ:

Αλκίμαχον

ΑΘΗΝΑ 2007


Πρόλογος - Μετάφραση - Σχόλια:

Γρηγόρης Μιλιαρέσης


Επιμέλεια:

Ελένη Μπερικοπούλου


ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ