ΤΟ ΖΩΟΓΟΝΟ ΞΙΦΟΣ
To Ζωογόνο Ξίφος είναι ακόμα σημαντικό θεωρητικό -και πρακτικό- κείμενο από τον 16ο-17ο αιώνα. Ο Γιάγκιου Μουνενόρι, μέρος της μεγάλης παράδοσης του ξίφους Γιάγκιου Σινκάγκερίου, καταγράφει τις σκέψεις του γιο την ουσία των πολεμικών τεχνών και γιο την υπέρβαοη του νου προς την τέχνη της ζωής.
Για πρώτη φορά με σπάνιες εικονογραφήσεις οπό τα αρχεία της σχολής μεταφρασμένο επίσης από τον ειδήμονα του είδους, Ουίλιαμ Σκοτ Ουίλσον.
Παρουσίαση από το οπισθόφυλλο:
«Αν πιστεύετε ότι η πολεμική τέχνη αρχίζει και τελειώνει στο πώς να κόψεις κάποιον με το ξίφος και να τον καταρρίψεις, έχετε χάσει την ουσία. Η ουσία δεν βρίσκεται στο να σκοτώνεις ανθρώπους αλλά στο να σκοτώνεις το κακό. Είναι στρατηγική να σκοτώνεις το κακό σε έναν άνθρωπο για να δώσεις ζωή σε δέκα χιλιάδες άλλους.» «Στο Ζεν υπάρχει το ρητό, "χτυπάς τα χορτάρια για να τρομάξεις το φίδι". Όπως όταν χτυπάς το χορτάρι τρομάζεις το φίδι που κρύβεται εκεί, υπάρχει η τεχνική να εκπλήσσεις τον αντίπαλό σου για να κάνεις τον νου του να ταραχτεί. Η παραπλάνηση έγκειται στο να κάνεις κάτι που δεν περιμένει ο αντίπαλός σου και να τον εκπλήξεις - αυτό είναι οι πολεμικές τέχνες.» «Από τη στιγμή που θα εκπλαγεί, ο νους του αντιπάλου σου καταλαμβάνεται και οι ικανότητες του καταστρέφονται. Μπορείτε ακόμα να καταλάβετε τον νου του με το να σηκώσετε το χέρι ή τη βεντάλια σας μπροστά του, ενώ και το να πετάξετε στο πλάι το ξίφος που κρατάτε είναι επίσης πολεμική τέχνη. Αν έχετε κατακτήσει την τέχνη του μη - ξίφους, τι ανάγκη έχετε το ξίφος;»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
ΑΘΗΝΑ 2007
Πρόλογος - Μετάφραση - Σχόλια:
Γρηγόρης Μιλιαρέσης
Επιμέλεια:
Ελένη Μπερικοπούλου