Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΙΖΑΣ

 


Η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρύν ή αλλιώς Δούκισσα της Πλακεντίας (1785–1854) είχε έναν αποτυχημένο γάμο. Είχε όμως την κόρη της, την Ελίζα, την οποία υπεραγαπούσε.

Το 1837, η Ελίζα πέθανε. Είναι αφύσικο η μάνα να κηδεύει το παιδί της. Το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει… Και η Σοφί προσπάθησε να «διορθώσει το λάθος»…

Ταρίχευσε το σώμα της κόρης της και το τοποθέτησε κάτω από το σπίτι της, δημιουργώντας κάτι που όσοι το έβλεπαν δεν το καταλαβαίναν.. κάτι σαν υπόγειο παρεκκλήσι. Ήταν η εποχή που η ευρωπαϊκή υψηλή κοινωνία γοητευόταν από τον πνευματισμό και τον μυστικισμό. Η Χριστιάνα Λυτ ήταν γειτόνισσα και γράφει: «[…] Δεν ήταν ούτε Εβραία ούτε χριστιανή. Είχε τη δική της πίστη.» Όταν, το 1847, έπιασε φωτιά το σπίτι της και κάηκε το σώμα της Ελίζας, η δούκισσα εκλιπαρούσε να το σώσει κάποιος, αλλά κανείς δεν τολμούσε να κατέβει εκεί κάτω.

Η Σοφί δεν ήθελε τίποτα άλλο στη ζωή της από το να είναι μάνα. Τι πιο απλό; Κι όμως έχασε το παιδί της… δύο φορές. Την πρώτη φορά συμβιβάστηκε. Την δεύτερη φορά όμως; Γιατί; Τίποτα δεν μπορούσε να της το εξηγήσει αυτό και η Σοφί απομονώθηκε και άρχισε να «χάνεται».